Javna tribuna
Knjige Nakupovalna košarica
Pogoji naročanja

France Cokan: ENO ŽIVLJENJE JE PREMALO

Spomini in vrednote železnega zdravnika

Avtor(ji): France Cokan

Duhovit, lahkoten in miselno igriv življenjepis osemkratnega svetovnega prvaka v havajskem Ironmanu in človeka, ki potuje skozi življenje kot turist, zato se mu še vedno čudi. Spoznal je namreč, da je najprej in predvsem treba skrbeti za najpomembnejši dobrini: telo in dušo. Avtor to počne s triatlonom in študijem tujih jezikov. Knjiga presega meje običajnega življenjepisa.

Format: 14,4 × 20,4 cm, 326 strani, enobarvni tisk, trda vezava
3. natis

GLEJ NOVO IZDAJO IZ LETA 2008!



Oglejte si nekaj strani iz knjige
(za listanje potrebujete Acrobat Reader)

 

CENA: 20,00 €
v ceno je vključen 5 % DDV

Izdelek je razprodan


Spremna beseda: mag. Branko Gradišnik

Knjiga, ki presega meje običajne avtobiografije, odseva osebnost človeka, ki gleda na življenje s svetle strani, zato se mu še vedno čudi. Dr. France Cokan namreč v vsaki stvari in dogodku vidi pozitivno, tak pristop pa mu omogoča, da potuje skozi življenje kot turist. Spoznal je, da je najprej in predvsem treba skrbeti za najpomembnejši dobrini: telo in dušo.

France Cokan je osemkratni svetovni prvak v havajskem Ironmanu (3,9 km plavanja + 180 km kolesarjenja + 42 km teka). Poleg triatlona, ki je po njegovem prepričanju najbolj racionalen šport, pa neguje tudi konjičke za trening misli. Eden takih je študij tujih jezikov.

Prva dva dela knjige sta v večji meri namenjena reminiscencam, najprej še vedno ščemečim spominom na 'mladost pod socializmom', potem pa študijskim in strokovnim in osebnim prigodam in pripetljajem vseh vrst. Tu se bralec kar utaplja v morju iskrivih, živih nadrobnosti, ki pljuska po Cokanovem spominu.

"Kar se tiče literarne vrednosti besedila," pravi pisec spremne besede, "si ne morem kaj, da ne bi povedal, da je bil to prvi slovenski rokopis v zadnjih letih, ki ga, potem ko sem ga vzel v branje, nisem mogel odložiti – pa čeprav sem prvič sklenil vreči nanj oči neki petek deset minut pred polnočjo, z idejo, da mi bo rabil za prikladno uspavalo. Šele ko sem zaslišal prve ptiče, ki so znanili svit, sem se zavedel čudeža: končno slovenska knjiga, ki ni ne dolgočasna ne zatežena! Njena največja estetska vrlina je pač lahkotnost in miselna igrivost, ki spominja na najboljša dela t. i. 'angleškega humorja', cepi pa se na življenje, ki se ni branilo okušati tistega, čemur se v literarizirani, obnovitveni obliki potem pravi 'dobra anekdota'."

Zadnjo tretjino knjige, ki jo Cokan namenja opisovanju svoje športne kariere, je mogoče brati kot dele praktičnega vodnika po širjavah in labirintih današnje športne medicine, nutricionistike, vadboznanstva in tako naprej. Zato pridejo ob branju na svoj račun vsi, ki so naklonjeni zdravemu načinu življenju, ne le ljubitelji triatlona.

VSEBINSKI SKLOPI: Smeh pod železno peto, Smeh v džungli, kot bi rekel Louis Adamic, Smeh srečnega človeka: kako se ga naučiti.

Avtorju lahko postavljate vprašanja v zvezi s prehrano in življenjskim slogom na naši spletni strani www.najhrana.si!