Javna tribuna
Knjige Nakupovalna košarica
Pogoji naročanja

Rade Krstič: SPOZNANJE VEŠČINE

Zbirka stotih haikujev

Avtor(ji): Rade Krstič

V zbirki trivrstičnih pesmi se avtor ne drži strogo izvirne pesniške forme haikuja, je pa zato toliko bolj zvest duhovni in psihološki srčiki poezije haiku. Pesmi, razdeljene v štiri sklope, naslovljene po letnih časih, so krhki biseri, v katerih sta zajeti čista, pretanjena lepota in enkratna senzibilnost. Avtor namreč v komaj opazen oris narave vpenja drobcene motive iz vseh plasti življenja.

Format: 9 × 15 cm, 86 strani, enobarvni tisk, broširana vezava

 

CENA: 1,82 €
v ceno je vključen 5 % DDV

Izdelek je na voljo

št. izvod ov



Spremna beseda: Brane Senegačnik
Naslovnica in ilustracije: Alenka Vuk

"Spoznanje veščine" je prva pesniška zbirka Radeta Krstiča, ki je v oblikovnem pogledu enotno pesniško delo. V svojih haikujih se avtor ne drži strogo formalnih zahtev japonske pesniške oblike, zato pa je toliko bolj zvest duhovni in psihološki srčiki poezije haiku.

Zbirko odlikuje razmeroma redka zvrstna in zunajstilna usmeritev, izjemna občutljivost, plastičnost izraza ter posebna milina, ki prežarja mnoge verze. Pri njem so haikuji res kratke tri vrstice, v katerih je povedano vse. To je dokaz, da je vse svoje pesniške energije usmeril v nadrobno oblikovanje prečiščenih podob, boleče krhkih kristalčkov lepote, in v zapisovanje skrajno subtilnih, komaj zaznavnih psiholoških vzgibov.

Haikuji so razdeljeni na štiri dele: Pomlad, Poletje, Jesen in Zimo. Pri tem ne gre zgolj za lirsko slikanje narave skozi njen letni cikel. Krstič sicer v osnutku izhaja iz narave, vendar v ta, včasih komaj opazni oris, pritegne celo paleto drobcenih, a nadvse zgovornih motivov iz vseh plasti življenja. Najdemo vrsto motivov, od živalskih pa do otroške igre in tja do skrajnih dogajanj, ki zadevajo smisel človeškega življenja in bivanja.

Med trivrstičnicami odkrijemo takšne, ki so pravzaprav res samo realistične skice kakega pejsaža, vrta ali sobe. Druge slikajo odlomke iz življenja na ulici ali v vaški skupnosti. Tretje so zgrajene iz evokativne uporabe samo treh samostalnikov, četrte upodabljajo nenavadno estetsko prelivanje med človeškim in naravnim svetom. Pete so kakor odkruški zgodbe, ki se nam za hip prikaže in obenem že potone v meandrih zgodovine.

NEKAJ ZAČETNIH VERZOV: Akacija v vetru, Belina se prazni, Črna ovca, Čebela je pijana, Golobi se zaženejo, Ej, Hladna mesečina, Jabolko na veji, Kako zvit zvok, Kri sna, Kravo molzem tako, Ne razumem ljudi, Norec na platani, Oaza v puščavi, Odbila je zadnja ura, Pasji lajež, Pred težko nalogo sem, Polnoč, Pozno poletje, Pripeka, Snega še ni, Sam, Riba je napovedala prihodnost, Sveča še vedno gori, Zaljubljena deklica, V vrtincu vetra, Žito zori.